Koronavirus ja oppiminen

Lauttasaaressa 28.3.2020

#koronavirus
-poikkeustilan keskellä meillä on ällistyttävä määrä ihmisiä pois työnsä äärestä. Osa ei toki ole sellaisia, jotka pystyisivät tekemään töitä etänä. Palkanmaksu on katkennut ja lomautukset ovat päällä. Heille tämä on rankempaa kuin meille, jotka pystymme pyörittämään työarkea etänä. Voimia kaikille!

Me, joilla on mahdollisuus pysyä kiinni työssä, tilanne on enemmän kuin outo. Tiimit ovat hajonneet olohuoneisiin, kesämökeille ja ties minne. Nyt on oiva mahdollisuus oppia uutta ja miettiä onko oma työ kiinni siitä, että istun samassa avokonttorissa ja pomo johtaa. Jos työt sujuvat vielä neljän viikon päästä, niin jotain merkittävää on tapahtunut. Olemme muuttuneet. Olemme kehittyneet. Ja sitä kannattaa vaalia.

Miten sitten selvitän mitä olen oppinut ja miten kerron sen muille kaiken tämän jälkeen. Oppimiseen ja sen välittämiseen muille kannattaa paneutua. Olemme olleet jo vuosikausia työn tekemisen murroksessa, jossa vanha taylorilainen tapa tehdä töitä on kuolemassa. Nyt on hyvä hetki pysähtyä ja miettiä työssäni voisi muuttaa, jotta se vastaisi väistämätöntä tulevaa. Aaron Dignan kirjassaan Brave New Work: are you ready to reinvent your organization? (Penguin, 2019) valottaa hyvin perusteellisesti sitä miltä uusi tapa tehdä työtä näyttää. Ja samalla kuivahkoksti toteaa, että johtaminen ei ole muuttunut vielä tukemaan uuden työn tarpeita.
Dignanin ajatus on, että ihmislähtöinen ja itsenäinen työ on tulevan taloudellisen järjestyksen perusta. Ja sitä varten tarvitaan muutosta. Amerikkalaiseen tyyliin Dignanilla on tähän canvas ja menetelmät. 

Etätyöpakon jälkeen Dignanin teoksesta löytyy hyvä ja koeteltu menetelmä, jota hän kutsuu nimellä The Loop Process. Monelle tämä on tuttu jatkuvan parantamisen ympyrä. Käydään kuitenkin läpi mistä on kyse.
  1. Tension eli jännitteet asioiden välillä ovat kaiken muutoksen pohja. Kun jännite tai eroavaisuus vanhaan tai jossain orastavaa putkahtaa esiin, niin silloin on tärkeää ymmärtää että ollaan idean lähteellä. Meillä on alku, kipinä johonkin parempaan. Älä ajattele jännitettä pahana vaan mahdollisuutena. Analysoi sitä ja kohtele sitä arvokkaan kohteliaasti. Mieti porukassa mitä se tarkoittaa ja muotoile se haasteeksi.
  2. Practices eli ratkaisujen etsintä. Tässä on tarkoitus avoimin mielin etsiä kyseiseen jännitteeseen ratkaisuja. Out of box - ajattelu ja turvallinen ryhmä ideoiden heittelyyn on tärkeää. Lupa ja mahdollisuus kunnolliseen keskusteluun täytyy olla. Käytäntöjen löytymisen jälkeen organisaatiolla pitää olla lupa tehdä päätöksiä, priorisoida ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
  3. Experiments eli kokeilu. Tavoitteena ei ole saada heti valmista vaan kokeilla ja oppia. Etsiä ratkaisumalleja tekemiseen ja saada dataa siitä mikä on hyvä ja ajaa asiaamme. Rohkeasti vain kokeilemaan. Parhaat ratkaisut eivät selviä ilman testaamista. Kokeilujen jälkeen homma nopeasti pienin askelin käyntiin. U.S Marines lähtee kohti vihollista, kun 70% resursseista ja tiedosta on kasassa. Loput hankitaan toiminnan aikana. 
IMG_3749jpg
Adrian Dignan: Brave New Work, Penguin 2019, sivu 201

Kokeile menetelmää ja vie uudet kokemukset tai ideat työpaikallesi ja tiimiisi. Jaa uutta. On aika reflektoida: mitä minulle tapahtui, muuttuiko tapani tehdä työtä ja mitä ilman pärjäsin? Pienet hapuilevat askeleet etätyössä muuttuivat oppimisen kautta osaamiseksi. Minun neuvoni on, että käykää porukalla läpi mitä opitte ja koitte; hyvässä ja pahassa. Organisaatiosi on todennäköisesti osaavampi ja vahvempi kaiken tämän jälkeen. Juurruttakaa hyvät jutut ja heittäkää mäkeen ne, jotka huomasitte tarpeettomiksi. Miten uudet käytännöt saadaan kiinnitettyä? Siitä seuraavalla kerralla.

Kaikille tämä ei ole ollut positiivinen kokemus. Pelottaa palata takaisin. Työt ovat kasaantuneet. Tuleeko lomautuksia? Miten muut pärjäävät? Mutta ajatellaan tätäkin mahdollisuutena. Huonot jutut, toimimattomat systeemit, tuen puute ja kontaktien vähyys ovat negatiivisia asioita, jotka herättävät vastustusta. Niitäkin analysoimalla voimme oppia. Ainakin sen, että ei enää näin. Rohkeasti haasteiden kimppuun.

Timo