Aloittaminen Uudessa Normaalissa

Lauttasaaressa 8.5.2020 

Uusi normaali on maan hallituksenkin viestimä termi, jolla kuvataan sitä yhteiskunnan tilaa, joka aukeaa kun (jos) tämä kaikki myllerrys on ohi. Termiä kannattaa tarkastalla kunnolla. Uusi – kertoo meille, että muutosta on tapahtunut, muutokseen sopeutuminen pitää aloittaa nyt, meillä on opittavana uusia asioita ja meillä on uusia tavoitteita. Normaali – kertoo meille kaksi asiaa. Tekeminen pitää saada vakautettua ainakin sellaiseen tilanteeseen, että kriisijohtamista ja -tekoja ei tarvitsisi olla joka päivä. Se kertoo meille myös sen, että vanhaa pohjaa on paljon ja siihen voi ja pitää tukeutua. Kaikkea ei ole heitetty romukoppaan, vaan joskus oli normaalia verrattuna poikkeustilaan. Ja se normaali on monelta osin tavoittelemisen arvoista. 

Uusi normaali ei putkahda eteemme yhdessä yössä tai yllättäen. Minä uskon, että se tulee meidän tekemänä ja muotoutuu pikkuhiljaa. Osa siitä jää ja osaa me alamme vaistomaisesti muuttamaan seuraavaan normaaliin. Toivottavasti ei kuitenkaan pandemian tai muun katastrofin takia. 

Ihminen on kummallinen. Kun eteemme tulee halu muuttaa, muuttaa tai päästä johonkin tavoitteeseen me teemme vaistomaisesti aikajanan, jonka päässä on lopputulos, johon haluamme. Kirjoitamme tavoitteen seinälle ja julistamme sitä kovaan ääneen. Kaikille läheisille kerrotaan, että nyt kaikki muuttuu ja tavoitteeni tuolla kaukaisuudessa on X. Ihminen tutkii hetken ja ehkä sijoittaa resursseja saavuttamiseen. Parhaat meistä tekevät yksityiskohtaisen suunnitelman. Kaikkein onnekkaimmat jopa tarttuvat toimeen. Suurin osa meistä ei pääse tähän vaiheeseen. Miksi?

Suurin syy mm. Michael Touchtonin mukaan johtuu mm. siitä, että pelkomme epäonnistumisesta tuhoaa mahdollisuuden menestyä tavoitteeseen pääsyssä. Emme edes aloita, koska pelkäämme epäonnistuvamme pitkän matkan päähän asetetun tavoitteen saavuttamisessa. Touchton esittää, että aika ja tavoitteen suuruus on iso este suunnittelulle, aloittamiselle ja saavuttamiselle. Ajatus siitä, että muutos tai halu saavuttaa jotain pilkotaan riittävän pieniksi paloiksi, joita skaalaamalla tavoite toteutuu, on viehättävä. Työnsankaruus ei edellytä massiivisia operaatioita tavoitteiden saavuttamiseksi vaan pieni skaalautuvia askeleita, joista voidaan iloita ja vievät meitä eteenpäin. 

Michael Hyattilla on tähän hyvä ratkaisu: ”Aloita helpoimmasta tehtävästä.” Voittoja, vaikka pieniäkin, kannattaa hankkia heti alkuun. Se kasvattaa motivaatiota ja luo tiimeissä onnistumisen tunnetta. Niitä on myös kiva juhlia. Hyatt jakaa tekemisen kolmeen alueeseen: mukavuusalue, epämukavuusalue ja harhaisuuden alue. Mukavuusalueella ei tapahdu muutos, epämukavuusalueella syntyy uusia juttuja ja harhaisuuden alueella tunnetusti katoaa punainen lanka.  

Kun se hetki tulee, että vanhat asiat, poikkeustilan aikana opitut uudet asiat ja muutos alkaa olla selvillä. (Nyt kannattaa viimeistään aloittaa näiden pohtiminen), niin kokoa asiat tavoitteiksi, pilko ne pieneksi, syö elefantti pala kerrallaan ja nauti voitoista. Takaiskujakin tulee, mutta ne ovat pieninä paloina helpommin sulateltavissa. Kaikessa muutoksen tekemisessä on kolme tärkeää asiaa.

·      Liike, tartu heti toimeen, pidä kone käynnissä ja mene eteenpäin. Suunta ja vauhti pitää olla.

·      Tunne, älä päästä unohtumaan yrityksesi tarkoitusta, luo toimelias ja innostunut ilmapiiri hyvällä viestinnällä ja juhli porukoiden kanssa voittoja ja jaa tappiot empaattisesti ihmisten kanssa

·      Hetki, käytä otolliset hetket hyväksesi. Ole tiimisi kanssa ja ymmärrä sen mielentilaa ja pidä huoli, että käytte välillä mukavuusalueella, pysytte enimmäkseen epämukavuusalueella ja varotte harhailua sumussa. 

Sanoin jo aikaisemmin, että valmistautuminen pitää aloittaa nyt. Muutos ei ole yhden yön juttu ja siihen pitää valmistautua. Se ei ole johtajan, yrittäjän, esimiehen tai tekijän yksin tehtävää hommaa vaan koko porukka on saatava mukaan. Jos tarvitset apua suunnitteluun ja toteutukseen, niin olen enemmän kuin mielelläni apunasi.